NOV
10

Kirken er opstanden! Den Russisk-ortodokse Kirkes tilbagevenden til det russiske samfund – og rolle i Ukraine.
Ved Christian Gottlieb, sognepræst, dr.theol.
Siden Sovjetunionens sammenbrud i slutningen af 1991 er den Russisk-ortodokse Kirke med bemærkelsesværdig kraft vendt tilbage som en markant og indflydelsesrig spiller i dagens Rusland. En spiller med umisforståelige ambitioner om at præge det russiske samfund i ortodoks retning efter syv årtier med det militant ateistiske sovjetregime, som forsøgte at skabe det totalt sekulære, a-religiøse samfund. Det lykkedes som bekendt ikke, men spørgsmålet om, hvad der kommer i stedet, har længe stået åbent og uafklaret, om end nogle tendenser i de senere år har tegnet sig tydeligere. I særdeleshed har kirkens rolle i forbindelse med Ruslands invasion i Ukraine siden februar 2022 afsløret nogle ganske problematiske træk.
På baggrund af nogle historiske iagttagelser om Ruslands kirkelige historie vil foredraget fokusere på den Russisk-ortodokse Kirkes aktuelle situation, herunder dens holdning til konflikten i Ukraine, som også har en vigtig kirkelig dimension.
3. foredrag i rækken om de gamle kirkesamfund i syd og øst
De seneste års konflikter og krige har vist sig også at være religiøse konflikter og har mindet os om eksistensen af nogle af verdens ældste kristne kirkesamfund. I krigen mellem Rusland og Ukraine spiller striden mellem den russiske ortodokse og den ukrainske ortodokse kirke en betydelig rolle. Hvem af dem repræsenterer den sande, historisk forankrede ortodokse kirke? Og hvordan forholder den byzantisk ortodokse kirke sig i konflikten?
Den tilbagevendende blodige konflikt i Nagorno-Karabach drejer sig i høj grad også om et modsætningsforhold mellem det muslimske Aserbajdsjan og den armenske kirke, som har bestået siden Armenien i år 300 blev verdens første kristne nation.
Fra Ægypten hører vi om forfølgelser og terror imod koptiske kristne, der tilhører et kirkesamfund, som kan føres tilbage til kristendommens første århundreder. Hvordan opstod disse tre kirker, den koptiske, den armenske og den ortodokse, og hvad kendetegner deres teologi og ritualer? Hvordan ser det kirkelige liv og deres historiske situation ud i dag?
Foredragene finder sted i Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67.
Der er gratis adgang, men et begrænset antal pladser. Foredragene er tilrettelagt i et samarbejde med Trinitatis kirke.