Foredrag om den armenske kirke

Foredrag om den armenske kirke

Torsdag d. 13. oktober 2022, kl. 14:30

DEN ARMENSKE KIRKE

Karsten Fledelius, tidl. lektor i historie og Film og medievidenskab på Københavns Universitet

2. foredrag i rækken om de gamle kirkesamfund i syd og øst

De seneste års konflikter og krige har vist sig også at være religiøse konflikter og har mindet os om eksistensen af nogle af verdens ældste kristne kirkesamfund. I krigen mellem Rusland og Ukraine spiller striden mellem den russiske ortodokse og den ukrainske ortodokse kirke en betydelig rolle. Hvem af dem repræsenterer den sande, historisk forankrede ortodokse kirke? Og hvordan forholder den byzantisk ortodokse kirke sig i konflikten?

Den tilbagevendende blodige konflikt i Nagorno-Karabach drejer sig i høj grad også om et modsætningsforhold mellem det muslimske Aserbajdsjan og den armenske kirke, som har bestået siden Armenien i år 300 blev verdens første kristne nation.

Fra Ægypten hører vi om forfølgelser og terror imod koptiske kristne, der tilhører et kirkesamfund, som kan føres tilbage til kristendommens første århundreder. Hvordan opstod disse tre kirker, den koptiske, den armenske og den ortodokse, og hvad kendetegner deres teologi og ritualer? Hvordan ser det kirkelige liv og deres historiske situation ud i dag?

Foredragene finder sted i Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67.

Der er gratis adgang, men et begrænset antal pladser. Foredragene er tilrettelagt i et samarbejde med Trinitatis kirke.