Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Foredrag om den koptiske kirke

SEP
08

Foredrag om den koptiske kirke


Torsdag d. 8. september 2022, kl. 14:30
Foredrag om den koptiske kirke

Den Koptisk-Ortodokse Kirke i Egypten – mellem anerkendelse og forfølgelse

 ved Lisa Paulsen Galal, lektor i interkulturelle studier ved Roskilde Universitet

Den Koptisk-Ortodokse Kirke er i dag en levende og aktiv kirke i det egyptiske samfund, hvis medlemmer anslås at udgøre omkring 10% af Egyptens befolkning. I dette foredrag vil vi med afsæt i tre personberetninger fra tre forskellige epoker belyse kirkens historie og dens nuværende rolle. Den første epoke er under kirkens tilblivelse. Den Koptisk-Ortodokse Kirke blev som en af de ældste kristne kirker grundlagt af evangelisten Markus i år 42 e.Kr. i en periode, hvor Egypten var under romersk styre. Her blev traditionen for kirkens helgen- og martyrdyrkelse grundlagt, hvilket i foredraget illustreres med martyren Mina. Siden kom de kristne til at udgøre et mindretal og muslimer flertallet i Egypten, hvilket har ført til op- og nedture i kirkens historie. Den anden epoke, som foredraget vil fokusere på, er det 20. århundredes opblomstring af menigheds- og kirkelivet, hvor unge koptere begyndte at tage aktivt del i kirkelivet på en helt anden måde end tidligere. Fortællingen om den unge koptiske kvinde Dalal vil illustrere periodens særkende. Som det sidste kommer foredraget ind på det folkelige oprør i 2011, og hvordan det har ført til fornyede konflikter men også forsoninger mellem kristne og muslimer. Denne tredje epoke illustreres med den unge kopter Minas deltagelse i og død som resultat af oprøret.


Den Koptisk-Ortodokse Kirke er i dag en levende og aktiv kirke i det egyptiske samfund, hvis medlemmer anslås at udgøre omkring 10% af Egyptens befolkning.

I dette foredrag vil vi med afsæt i tre personberetninger fra tre forskellige epoker belyse kirkens historie og dens nuværende rolle.

Den første epoke er under kirkens tilblivelse. Den Koptisk-Ortodokse Kirke blev som en af de ældste kristne kirker grundlagt af evangelisten Markus i år 42 e.Kr. i en periode, hvor Egypten var under romersk styre. Her blev traditionen for kirkens helgen- og martyrdyrkelse grundlagt, hvilket i foredraget illustreres med martyren Mina. Siden kom de kristne til at udgøre et mindretal og muslimer flertallet i Egypten, hvilket har ført til op- og nedture i kirkens historie.

Den anden epoke, som foredraget vil fokusere på, er det 20. århundredes opblomstring af menigheds- og kirkelivet, hvor unge koptere begyndte at tage aktivt del i kirkelivet på en helt anden måde end tidligere. Fortællingen om den unge koptiske kvinde Dalal vil illustrere periodens særkende.

Som det sidste kommer foredraget ind på det folkelige oprør i 2011, og hvordan det har ført til fornyede konflikter men også forsoninger mellem kristne og muslimer. Denne tredje epoke illustreres med den unge kopter Minas deltagelse i og død som resultat af oprøret.

1. foredrag i rækken om de gamle kirkesamfund i syd og øst 

De seneste års konflikter og krige har vist sig også at være religiøse konflikter og har mindet os om eksistensen af nogle af verdens ældste kristne kirkesamfund. I krigen mellem Rusland og Ukraine spiller striden mellem den russiske ortodokse og den ukrainske ortodokse kirke en betydelig rolle. Hvem af dem repræsenterer den sande, historisk forankrede ortodokse kirke? Og hvordan forholder den byzantisk ortodokse kirke sig i konflikten?

Den tilbagevendende blodige konflikt i Nagorno-Karabach drejer sig i høj grad også om et modsætningsforhold mellem det muslimske Aserbajdsjan og den armenske kirke, som har bestået siden Armenien i år 300 blev verdens første kristne nation.

Fra Ægypten hører vi om forfølgelser og terror imod koptiske kristne, der tilhører et kirkesamfund, som kan føres tilbage til kristendommens første århundreder.

Hvordan opstod disse tre kirker, den koptiske, den armenske og den ortodokse, og hvad kendetegner deres teologi og ritualer? Hvordan ser det kirkelige liv og deres historiske situation ud i dag?

Foredragene finder sted i Trinitatis Sognehus, Pilestræde 67.

Der er gratis adgang, men et begrænset antal pladser.

Foredragene er tilrettelagt i et samarbejde med Trinitatis kirke.