MAJ

Tirsdag d. 24. maj 2022, Kl. 16:30 til kl. 18:30
Domkirken, Nørregade 8, 1165 København K
Vor Frue - Kirke og menighed i 100 år - åbning og reception

Udstillingen er åben fra 24. maj og året ud. Der er gratis adgang. Åbningstider: mandag til torsdag kl. 11 til 16, fredag og søndag kl. 12 til 16. Der kan være lukket under kirkelige handlinger.

Ved du hvornår kirken tilbød seksual- undervisning, eller rottekongen Cibrino spillede til gudstjeneste? Ved du hvor mange kilo børnene fra bag- gårdene tog på mens de var på feriekoloni? Må der være hunde i kirken og kan man gå til sløjd?

Det og mere til er der svar på i udstillingen ’Kirke, by og menighed i 100 år’.

Vor Frue Kirke har ligget på det nuværende sted siden 1180’erne. Den har naturligt dannet ramme om tidernes forandringer, om reformer og strukturændringer, men den er ikke en isoleret ø i et politisk og sekulært landskab eller en statisk kolos uberørt af mennesker og meninger. Den har kun sin relevans netop i samspillet med den omkringliggende by og dens befolkning.

I 1922 blev Sjællands Stift delt i Roskilde og Københavns Stifter og Vor Frue Kirke i Nørregade blev domkirke i Københavns Stift.

Det jubilæum fejrer vi blandt andet med udstillingen. I 1922 var København en gammel nedslidt by, præget af stor nød, usunde boligkvarterer, høj børnedødelighed og enorm fattigdom. I de år arbejdede kirken ’med hænderne’, og de svære sociale opgaver bragte den tæt på menneskene i sognet. Med 1960’ernes gennemgribende gårdsaneringer skabtes der bedre levevilkår i byen, men det var også årene, hvor folk flyttede ud til lys og luft og næsten affolkede indre by. Samtidig åbnedes verden mod andre åndelige tilgange til livet, og Den danske folkekirke begyndte at miste medlemmer. Det sociale arbejde i byen havde skabt et kirkeliv, der var tæt på befolkningen, men det synes svært for kirken helt at finde sin plads, da den opgave til dels forsvandt med velfærdsstatens fremvækst og der opstod et misforhold, en afstand mellem kirken og menneskene omkring den.

Da den ’nyistandsatte’ by tiltrak flere og mere ressourcestærke (børne)familier, måtte kirken turnere de gamle indsatser en omgang og skabe anderledes platforme for at komme sognets nye beboere i møde. På den måde er det byen og dens indbyggere, der med ønsker og forventninger former kirkens aktiviteter. Og det er kirkens ansvar og opgave at være åben for alle og at få alle i tale. I 2022 som i 1922 er forkyndelsen af det kristne budskab stadig det essentielle i kirkens arbejde, blot er formen og kommunikationen ændrede.

100-års jubilæet har i foråret været markeret med en række foredrag om byen og kirken, og til november udkommer bogen om Vor Frue Kirke – Københavns Domkirke 1922-2022.