Glæden ved at være frivillig

Jeg tror, at alle mennesker holder af gentagelser. Der er noget godt og trygt ved det. Efterår følger sommer, følger vinter, følger vår. År efter år. Supermarkedernes reklameaviser følger et årshjul og reklamerer for flæskesteg og julepynt op mod jul, fastelavns-udklædningstøj, påskefrokoster osv osv. År efter år. Ligeså er det at være frivillig på museet i Vor Frue Kirke og følge året i kirken. Det er godt og trygt. En rytme.

Museet holder lukket hele vinteren. Så når maj kommer og museet åbner igen, er vi frivillige lige som bondens køer efter en lang vinter i stalden, når de skal på græs første gang. Vi kan næsten ikke vente til museet åbner i maj. Så kommer sommeren og dermed turisterne. Der kommer også mange danskere. Alle er glade og afslappede; har god tid og vil gerne snakke – det vil vi også gerne. Man hører mange gode og hyggelige historier.

Og med sommeren kommer også jazzfestivalen. Åh at høre jazz i kirkens rum. Dét kan noget særligt. Efteråret melder sin ankomst med bl.a. Kulturnatten, hvor der er en ganske særlig stemning i kirken. Der er en forventningsfuld summen og et mylder af mennesker. Kulturnatten slutter altid med Gudstjeneste, som er ganske velbesøgt. Et par år har vi haft adventsmarked, som har skilt sig ud fra byens andre markeder, som mest består af glögg-udskænkningssteder og vafler. Vi har haft kaffe, salg af ikoner og håndarbejde m.m. Der er ikke adventsmarked i år, men rygtet vil vide, at det kommer stærkt tilbage i 2019. Således sluttes ringen for os frivillige på museet. Men der er brug for flere frivillige i kirken – hele året. Til at brygge kaffe, være kirkevært, specielle arrangementer (Lucia, nytårstaffel, koncerter o.m.a.) og ”tusind” andre ting.

Siden jeg er begyndt at have min faste gang i Vor Frue i 2012, er jeg blevet overrasket over, hvor MEGET der foregår i kirken. Positivt overrasket. Jeg vil ikke undvære det for noget. Og jeg kan kun på det varmeste anbefale, at du melder dig som frivillig. Det er så berigende, udbytterigt og givende – ved godt, at det er pleonasmer, men det er bare for at sige, at det ER det altså. Gør det, meld dig som frivillig. Du vil ikke fortryde.