Udgivet ons d. 26. jul 2017, kl. 15:44

I juli måned serverede Den Sorte Gryde mad og kaffe for Københavns hjemløse i Ørstedparken

Fredag formiddag og solen skinner. Det er juli måned. Ørstedparken, der ligger i indre København, er langsomt ved at vågne. Ind gennem porten fra Jarmers Plads træder et forældrepar med en barnevogn.

På vej ind i parken passerer de en folk mennesker, som sidder i græsset eller står i mindre grupper og venter. De er alle hjemløse og venter på, at personalet fra Den Sorte Gryde, der er et spise- og værested for hjemløse, kommer med mad og kaffe.

”Det er fjerde år i træk, at vi har udendørsservering i Ørstedsparken i hele juli måned,” siger Justine Mitchell, som er daglig leder af den Sorte Gryde, der normalt holder til i Nansensgade, og som er drevet af Vor Frue Kirke.

Klokken er ti, og sammen med Den Sorte Grydes kok, en socialarbejder og en frivillig, er Justine ved at pakke en Christianiacykel med dagens mad og kaffe, som skal med over i Ørstedparken. 50 portioner lasagne og brød.

Christianiacyklen har Den Sorte Gryde fornylig fået doneret af Indre By Lokaludvalg til udendørsserveringen i Ørstedsparken, men cyklen vil blive brugt hele året. Blandt andet til at hente overskudsmad og tøj fra sponsorer, forklarer Justine, men også til at transportere værestedets brugere.

”Vi havde f.eks. en bruger, der havde brækket foden og skulle til lægen, og så kunne vi køre ham afsted i cyklen,” siger Justine.

Da den Sorte Grydes personale dukker op i Ørstedparken kl. 11, bliver de mødt af smil og taknemmelige bemærkninger. De hjemløse stiller sig op i kø for at få udleveret dagens måltid, som de fleste sætter sig i græsset og spiser i små grupper.

Stemingen er afslappet og hyggelig på sådan en solrig sommerdag i juli. Set fra afstand ligner det en velorganiseret picnic eller fødselsdag, og som de sidder der med deres kaffe og mad, smelter de hjemløse da næsten også sammen med parkens andre gæster, som er kommet for at nyde en øl eller læse avis i solen.  

”Der er en rigtig god stemning, når vi er udenfor, hvor der er højt til loftet, og hvor der er mulighed for at tage skoene af og sidde i græsset” siger Justine og tilføjer:

”Det er ikke lige så hektisk, som det nogle gange godt kan være i vores lokaler på Nansensgade.”

Det er dog ikke kun for hyggens skyld, at Den Sorte Gryde rykker udenfor i juli måned. Mange af de etablerede væresteder for hjemløse holder nemlig sommerferielukket i juli, hvilket betyder, at flere brugere søger til Den Sorte Gryde, forklarer Justine. Af samme årsag er det nødvendigt at rykke udenfor, hvor der er mere plads.

Her står de altså på alle hverdage i juli måned fra kl. 11 til 13 og deler mad ud til omkring 50 hjemløse, der samtidig har mulighed for at snakke med Den Sorte Grydes socialarbejder og få hjælp til diverse problemstillinger.

”Mange tak for mad,” siger en bruger inden han forlader parken og begiver sig ud i København. ”God weekend,” siger en anden af værestedets faste brugere og giver Justine et kram, inden han følger trop. 

Kategorier Gamle nyheder